Sateenkaaren koulun F-luokassa on ollut jo useita vuosia tapana viettää yksi ulkoluokkapäivä viikossa, yleensä aina perjantaisin.
Ulos lähdetään melkein säässä kuin säässä, poikkeuksena kova pakkanen tai ukonilma. Ulkona tehdään erilaisia tehtäviä ja harjoituksia eri toiminta-alueisiin ja oppiaineisiin liittyen. Luonnossa on mm. kerätty marjoja, rentouduttu metsässä makoillen, tarkkailtu eläimiä ja luonnossa tapahtuvia muutoksia eri vuodenaikoina, tehty kokovertailua erilaisilla luonnosta löytyvillä materiaaleilla. On myös luotu luontotaidetta, leikitty piilosta, uitettu varpaita viileässä kevätjärvessä ja vaikka mitä muuta!
Ulkoluokkapäivät virkistävät ja keventävät kivasti oppilaiden kouluviikkoa. Saadaan raitista ilmaa, tehdään yhteistyötä, opitaan luonnosta ja ympäristöstä huolehtimisesta, harjoitellaan kaveritaitoja ja luonnossa liikkumista.
F-luokan oppilaat ovat ottaneet ulkoluokkapäivän innostuneesti vastaan. Yleensä myös oppilaat, joilla on hankaluuksia istua paikoillaan ja keskittyä, ovat saaneet onnistumisen kokemuksia ulkona oppimisesta. Ulkona luonnossa käytetään aktiivista, käytännönläheistä, oppilaslähtöistä ja yhteistyöhön perustuvaa oppimista ja tällaiset menetelmät ovat hyviä oppimisen kannalta. Luonnossa oleilun on todettu myös vähentävän stressiä. Lisäksi erilaiset oppimiseen liittyvät taidot, kuten pitkäjänteisyys, sinnikkyys, keskittyminen, sosiaaliset taidot, kommunikaatiotaidot ja oman toiminnan ohjaus ja säätely saattavat kehittyä.
Vaikka luontoympäristössä toimiminen yleensä kehittää ja vahvistaa oppimista monin eri tavoin, ei kaikki aina välttämättä toteudu jokaisen oppilaan kohdalla, eivätkä kaikki nauti luonnosta samalla tavoin. Ulkoluokkapäivissäkin on hyvä muistaa eriyttäminen ja oppilaiden erilaisuus: kaikki ei aina onnistu ja asiat vaativat aikaa ja toistoja, mutta seuraavalla kerralla voi jokin sujua jo paljon paremmin!